ПАРТНЕРИ

КРИСТИНА ТИЛИЌ

БИОГРАФИЈА

Едукација / Професионални лиценци

 • Економски факултет, Универзитет Св.Кирил и Методиј Скопје 1977-1982 / Диплома по Економија
 • 2001-2002 Едукација и испит за овластен ревизор организирани од Министерство за финансии на Р.Македонија и Универзитет Св.Кирил и Методиј Скопје / Овластен ревизор, Сертификат издаден од Министерство за финансии

Обуки

 • 2001 / Обука за практична примена на МСС
 • 2004 / Континуирана обука за ревизија за овластени ревизори (проект на USAID)
 • 2005 / Континуирана обука за ревизија за овластени ревизори (проект на USAID)
 • 2005 / Континуирана обука за сметководство и ревизија за овластени ревизори (Институт на овластени ревизори на Р.Македонија)

Клучни квалификации

 • Сметководствени и ревизорски услуги;
 • Консултант за даночна регулатива, контрола на финансиско работење за различни компании во приватниот сектор;
 • Подготовка на сметководствени политики и процедури за приватни компании и јавни претпријатија;
 • Едукатор за сметководство и даночна регулатива;
 • Изработка на софтвер за финансиско работење, контрола на развој на софтвер.

Останати вештини (компјутерско знаење, и сл.)

 • Database management and programming
 • Advanced Microsoft office Applications ( Word, Excel)

Членство во професионални тела

Сегашна позиција

Партнер во сопствена компанија и партнер во ревизорска компанија

Професионално искуство

ДатаКомпанијаПозицијаОпис
2009 - тековноНова Консалтинг, СкопјеОсновач, Генерален директорСметководствени услуги
Консултантски услуги во областа на: даноци, законодавство, финансии
Обуки за сметководство во согласност со МСС, МСФИ; обуки за даноци
Услуги за имплементација на софтвер за сметководство
2011 - тековноЕфект ПлусПартнерРевизор
2008 - 2009Електроелемент ДОО, СкопјеФинансов директорОдговорности на извршен директор во рамките на одделот за сметководство и финансии
2004 - 2008Јавно претпријатие за стопанисување со станбен и деловен простор на Република Македонија, СкопјеФинансов и IT директорОдговорности на извршен директор во рамките на одделот за сметководство, финансии и автоматска обработка на податоци
1994 - 2004Јавно претпријатие за стопанисување со станбен и деловен простор на Република Македонија, СкопјеДизајнер на датабазиОдговорност за организација на датабази
1983 - 2004Јавно претпријатие за стопанисување со станбен и деловен простор на Република Македонија, СкопјеПрограмерРазвој на софтвер за сметководство, профит, средства

Специфично искуство

ДатаКорисникПозиција како надворешен соработникОпис
1995 - тековноПриватни компанииКонсултантIn-house консалтинг за даночно законодавство и финансиско работење
1995 - 2008Приватни компанииПрограмер на софтверРазвој на софтвер за сметководство
1993 - 2008Работнички универзитет Кочо Рацин, СкопјеЕдукаторОбуки за сметководство и даноци за возрасни
2009USAID- Општински Финансиски политики и IPSAS имплементацијаЕдукаторОбуки за финансиски политики
2008Агенција за вработување, УНДПЕдукаторОбуки за сметководство и даноци
2008USAID-Ревизија за општините Пробиштип и ГостиварСениор ревизорРевизија на финансиски извештаи

Јазици

(1 – одлично; 5 – почетно)
ЈазикЧитањеГоворењеПишување
Македонски111
Англиски222
Регионални (Српски, Хрватски, Босански)111

Кристина Тилиќ

Овластен ревизор, Менаџер на сектор за даноци, консалтинг и едукација